Technische analyse

Diversen

7. Turbo's versus CFD's

Turbo's en CFD's zijn beleggingsprodukten, waarmee een belegger met een hefboom kan beleggen in aandelen, indices en andere onderliggende waarden.

CFD's of Contracts for Difference zijn echter veel interessanter dan Turbo's omwille van volgende redenen:

 1. Het aanbod

  CFD's heb je op meer dan 7.500 onderliggende waarden, zoals aandelen, indices, grondstoffen en valuta. Het aanbod aan Turbo's, Sprinters, Speeders of Warrants is bijlange niet zo uitgebreid en is door de band heen beperkt tot een 100 tal onderliggende waarden.

 2. De eenvoud

  De geschikte Turbo kiezen is een hele klus. Je moet immers Long of Short kiezen, dan de hefboom kiezen (met de vaste stop-loss) ... Wil je traden met een Turbo op de AEX, dan moet je bij ABN Amro Markets kiezen uit meer dan 54 Turbo's op de AEX. Heel omslachtig.

  Bij CFD's is het een pak eenvoudiger. Je gaat Long of Short op de AEX (N25) en je bepaalt zelf hoeveel risico je neemt met je beleggersrekening. Met 1 muisklik leg je je order in de markt via het tradingplatform en dit voor de hoeveelheid die je wenst.

  Ook belangrijk, een Turbo heeft een vaste stop-loss, die je niet kan aanpassen. Bij een CFD plaatst u zelf de stop-loss op het niveau dat u zelf wenst.

 3. De spread

  De spread is het verschil tussen de Bid en de Ask of verkoop- en de koopkoers. De spread bij Turbo's ligt door de band heen een pak hoger dan bij een CFD. We nemen de AEX als voorbeeld.


  In de screenshot links ziet u het Turbo aanbod op de AEX index op 11 mei 2009. Klik op de afbeelding om te vergroten. We nemen de 2de Turbo met stop-loss op 250 en hefboom 13. (Bij CFD's kan u tot hefboom 100 gaan op de AEX.). De bied-laatkoers is 1,58 - 1,59 of een spread van 0,63%.


  In de screenshot links ziet u de CFD op de AEX index op 11 mei 2009. Klik op de afbeelding om te vergroten.
  De bied-laatkoers is 257,4 - 257,6 of een spread van 0,077% of 9 maal minder dan de Turbo.

 4. De marketmaker

  De bied en laatkoersen op Turbo's worden "verzorgd" door marketmakers. Zij publiceren bied- en laatkoersen. Bij CFD's op aandelen handelt u bij WH Selfinvest aan de koersen van het aandeel op de markt. Transparanter kan dus niet. Let wel: sommige CFD brokers zoals Saxobank of Keytrade Pro (verdeler van Saxob ank) in Belgiƫ passen zelf een spread toe op de aandelenkoersen om zo een CFD koers te bekomen.
 5. Liquiditeit

  De liquiditeit van Turbo's kent grenzen. De liquiditeit wordt immers verzorgd door de marketmaker. Bij CFD's wordt de liquiditeit bepaald door de markt zelf. CFD brokers openen de CFD positie vaak op de aandelenmarkt zelf. De liquiditeit is dus op zich geen probleem.
 6. Verhandelbaarheid

  Dit is een belangrijk probleem bij Turbo's. Een Turbo noteert immers op Euronext. Stel dat u een Turbo heeft op het aandeel Google dat in de VS noteert. Om 21u daalt het aandeel Google fors. U kan uw positie niet afsluiten want ... uw Turbo op Google noteert op een Europese beurs, die dicht is.

  Bij CFD's heeft u dit probleem niet. De verhandelbaarheid is dezelfde als de onderliggende beurs. In bovenstaand voorbeeld kan u dus tot 22u 's avonds uw CFD positie op Google sluiten of openen of een stop plaatsen.

 7. Transactiekosten en beurstaks

  Turbo's koopt en verkoopt u via een klassieke online broker. Turbo's zijn beursgenoteerde effecten. U betaalt als Belg dus beurstaks op deze transacties.

  Op een CFD betaalt u geen beurstaks daar de transactie buiten de beurs om geschiedt. Ook liggen de kosten een pak lager. Door de band heen liggen de kosten ongeveer 60% lager.

 8. 24u handelen op een index?

  Niet via Turbo's, wel via CFD's, meer info.